MODERNI MADRID

Ne tako davno glavna gradska arterija bila je Gran Via, a onda je za poslovnjake postala tesna i preuzeli su ju turisti. Finansijska moć se širila na sver, Šetalištem Kasteljana, počev od trga Nova ministarstva na kome se nalazi nekoliko ovih ustanova. Kratko vreme se mislilo da granicu čine Vrata Evrope, ali ubrzani razvoj je tražio nove i šire prostore, pa je preko Parka nacija Madrid počeo gotovo da se spaja sa Barahasom, selom u kome je aerodrom. Ako želite da vidite neka od dostignuća velikih imena savremene arhitekture, tu ćete biti na pravom mestu.

Kompleks  ASKA (Azca )

Mnogi ističu da Madrid ne odlikuju zgrade, već avenije i trgovi, ali  ipak…  

Azca, Madrid; fotografija preuzeta sa: elpais.com

Uz sam bok trga Novih ministarstava, prema Šetalištu Kasteljana nalazi se finansijski centar Asca nadahnut Rockefelerovim Centerom u Njujorku. Njegov najvidljiviji deo su neboderi sa oko 4,5 miliona m2 poslovnog prostora i astronomskim cenama najma. Toranj Windsor iz 1979. kojim je započeo poslovni život u zoni izgoreo je u velikom požaru 2005. Sledeća je po nekima najlepša moderna zgrada u Madridu, sedište velike španske banake BBVA, visoka 107m, arhitekte Fransiska H. Saensa de Oise. Najzad, tu je  elegantni Toranj Picasso iz 1981. kojeg je projektovao Minoru Jamasaki, autor Kula bliznakinja u Njujorku, visok 157m sa 45 spratova iznad i 5 ispod zemlje. Ono što se manje vidi jesu 7,5 km podzemnih ulica u dva nivoa, 15.000 parking mesta, 23.000 zaposlenih i oko 120.000 ljudi koji svakodnevno tu dolaze i prolaze. A vikendom barove i diskoteke poseti nekoliko desetina hiljada osoba. Pravi mravinjak zanimljiv da se doživi i oseti vreva velegrada.

ŠETALIŠTE KASTELJANA

Iako široko i sa dosta zelenih površina, njime više “šetaju” vozila nego ljudi

El Paseo de la Castellana; Madrid; fotografija preuzeta sa: efeverde.es

Ova dugačka avenija počinje kod Kolumbovog trga i vodi na sever. Krajem XIX veka stigla je do tadašnjeg hipodroma, prostora na kome su kasnije sagrađena Nova ministarstva. Na toj deonici, ispod nadvožnjaka koji spaja ulice Huan Bravo i Eduardo Dato, 1970. je na oko 4000m2 postavljen Gradski muzej skulpture na otvorenom posvećen savremenoj španskoj umetnosti. Među eksponatima se nalaze i skulpture Žoana Miroa i Alberta Sanćesa, a kako se nikad ne zatvara, noću je divno osvetljen. Idući naviše, kod Novih Miistarstava je nikao centar Aska sa svojim neboderima i velikom robnom kućom Korte Inglesa, zgradom najveće površine u Madridu. Nastavljajući ka sveru, sa leve strane se prolazi kraj okruglog Tornja Evropa i naspram njega Kongresne palate čiju fasadu krasi Miroov mozaik i koja raspolaže sa 3.000m2 izložbenog prostora i auditorijumom za gotovo 2.000 ljudi. Sve to praćeno nizom najboljih, ali i skupih hotela. Na ovoj visini Kasteljane moraćete da se odmorite.

STADION SANTIAGO BERNABEU

Od svih sportova najveća zvezda je fudbal, a fudbaleri su u visinama galaksija

Estadio Santiago Bernabéu; fotografija preuzeta sa realmadrid.es

            Preko puta Tornja Evropa i Kongresne palate na Šetalištu Kasteljana nalazi se hram fudbala, stadion Real Madrida koji je 1947. kada je otvoren dobio ime po svom najznačajnijem predsedniku. Nakon poslednjih radova dobio je novu fasadu i krovnu nastrešnicu od 5.320 m2 zahvaljujući kojoj se navijački žar 80.000 gledalaca više ne čuje na ulici. Ljubazni domaćini će vam ponuditi turu snova pretvarajući vas u pravog protagonistu, pa ćete bez žurbe obići sve kutke koje ste dosada viđali samo na slikama. Ući ćete u tunel koji vodi u svlačionice, posedećete na klupi za rezerve, prošetati terenom, popeti se u predsedničku ložu i sa 40. amfiteatra osmotriti ceo stadion u panoramskoj perspektivi. Kao vrhunac, posetićete novi muzej sa izložbom trofeja  legendarnog kluba, a možete i poneti neku uspomenu iz prodavnice “Realmadridska oblast” i okrepiti se tradicionalnim španskim jelima u restoranu Vrata 57 po broju ulaza kod kog se nalaze. Posetu možete završiti u tržnom centru slikovito nazvanom Ugao kod Bernabeua. 

KAPIJA EVROPE

Prema rečima njihovog tvorca, ova dva  tornja označavaju smrtnu presudu pravom uglu.

Puerta de Europa; fotografija preuzeta sa esmadrid.com

            Ako ste preživeli fudbalski doživljaj na stadionu Santiago Bernabeu, a još se niste umorili, nastavite uz Kasteljanu. Prvo ćete sa desne strane naići na Zadužbinu Kanala Isabele II madridskog vodovodnog preduzeća u kojoj uvek ima zanimljivih izložbi. Posle toga stižete na Trg Kastilja. Predsedava joj spomenik španskom političaru Kalvu Sotelu, a u centru je visoki obelisk svetski čuvenog arhitekte Santjaga Kalatrave. Iza njega su sa obe strane  zgrade od po 115 m visine nagnute pod uglom od 15º, od čelika i stakla, sa ukrasnim ukrštenim prugama crvene boje, delo arhitekte Filipa Džonsona, autora prvog postmodernističkog nebodera u Njujorku. Nije se mislilo da će za desetak godina svoga postojanja ovi tornjevi, Kapija Evrope kako su kasnije nazvani, postati jedan od simbola grada koji dominiraju panoramom na severnim pristupima gradu. Bili ili ne ljubitelj modernog, obiđite ovu zanimljivost.

POLJE NACIJA 

Biznis i nove tehnologije uz sport,  prirodu i umetničku avangardu

Campo de las Naciones; fotografija preuzeta sa: https://metrhispanic.com/

            Kada je park Poljska kuća postao pretesan za sajamske potrebe metropole, 1980. je u severo-zapadnoj zoni izgrađena IFEMA sa 10 paviljona i 150.000m2 izložbene površine. Danas je to simbol poslovnog Madrida i predstavnik regionalne i državne privredne snage sa desetinama hiljada izlagača i nekoliko miliona posetilaca godišnje. Budići da se nalazi van grada, celi prostor nudi i druge sadržaje. Tu se nalazi i Gradska kongresna palata, golf tereni i divan park Huan Karlos I u kome je istoimeni Auditorijum otvoren 1992. sa najmodernijim tehničkim mogućnostima za sve vrste priredbi. Park ima reku od preko 2 km, jezerca, prostrane poljane, stalnu izložbu makroskupltura svetski poznatih umetnika, kao i Vrt tri kulture, hrišćanske, jevrejske i islamske, koje su obeležile špansku istoriju. Ako vas poslovi ne zanimaju i ne idete ni na kakav kongres, dođite da se odmorite u ambijentu koji kombinuje prirodnu i veštačku lepotu, a može se desiti i da ulovite čarobnu predstavu igre vode i boja na jednoj od fontana.

PARK TIERNO GALVAN

Od biciklističkih staza preko delte Nila do dalekih sazvežđa

Parque Tierno Galván; fotografija preuzeta sa; patrimonioypaisaje.madrid.es

Ovaj park sa imenom jednog od madridskih gradonačelnika nalazi se na jugu i lako ćete do njega stići metroom sa Trga Kastilja, ili od stanice Atoća. Namena mu je zabava, ali sa zanimljivim primesama poučnosti. Zato ćete na preko 45 hektara zelenih površina za šetnju ili vožnju biciklom naći i druge ponude. U auditoriju na otvorenom možete prisusvovti nekom koncertu. U trodimenzionalnom bioskopu IMAX odgledaćete jedan od filmova koji se snimaju u specijalnoj tehnici pa će vam slika i zvuk tako zavarati čula da će vam se činiti da letite nad nepreglednim Nilom, da ste zaronili do koralnih sprudova ili da ste se izgubili u amazonskoj džungli. U filmskoj sali Planetarijuma bar načas se vinite u hladni, tamnoplavi svemir i dotaknite svetlucave zvezde. A u njegovim audiovizuelnim i izložbenim salama možete nešto i naučiti o velikom prasku i crnim rupama. Razonodite se, prošetajte i prosanjajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *